Ravenstein (gemeente Oss)

Brouwerijen in 1816
bron: Brugmans - Statistieken van de Nederlandse nijverheid uit de eerste helft der 19e eeuw
Ravenstein: 1 brouwerij met 1 werklid.
Voormalige staat:Redelijk.
Huidige staat:Redelijk.
Consumptie:In de gemeente en naburige dorpen.
Herpen: 2 brouwerijen (ook Bierazijn) met 1 werklid.
Voormalige staat:Redelijk.
Huidige staat:Redelijk bij den winter.
Consumptie:In de gemeente en naburige dorpen.
Huisseling: 1 brouwerij met 1 werklid.
Voormalige staat:Weinig van belang.
Huidige staat:Dezelve staat stil.
Consumptie:-
Brouwerijen vanaf 1900 (Ravenstein)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.A. Teulings1900
1b.A.H.J. Teulings1905
1c.Rich. Stael1912
2.A.J.M. van den Oever, bierbrouwerij De Gersteaar1915
Brouwerijen vanaf 1900 (Deursen)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
3.W.M. van Dienten1905
Brouwerijen vanaf 1900 (Herpen)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
4.L. van Asten1900
Brouwerijen in
bron: website "Nederlandse Biercultuur"
naamadresstarttype
Wilskracht Stadsbrouwerij RavensteinMolensingel 6, 5371 AW Ravenstein2015brouwerij
Brouwerij De KluysSint Jansstraat 1, 5371 LN Ravenstein2017huurder
No32Nieuwstraat 32, 5371 AJ Ravenstein2021brouwerij

Uit de krant van 1988: "Drink het buikje rond"

Ravenstein was rijk aan bierbrouwerijen

RAVENSTEIN - Over de brouwerijen die Ravenstein in het verleden kende, is weinig meer bekend. Toch waren er zeker vier in dit vestingstadje. De oudste was gevestigd in de Marktstraat. Nu is daar een elektriciteitszaak. Cornelis van Berchum begon daar met het brouwen van bier.

De Roemer heette deze brouwerij. Het woordenboek meldt dat een roemer een groot, rond wijnglas is. Dat moet in het verleden anders zijn geweest, de naam was immers gebaseerd op de naam van een soort bierglas. Cornelis' zoon Antonie nam het bedrijf in 1859 over. Antonie stierf in 1682. Derde eigenaar van de zaak werd de weduwe Van Berchum. Die zwaaide tot 1705 de scepter over het bedrijf, dat toen ophield te bestaan.

Ancker
In de Nieuwstraat werd ongeveer twintig jaar later nadat de eerste Van Berchum met het brouwen begon eveneens een brouwerij gestart. Die kreeg de naam Dan Ancker. Van ongeveer 1650 tot 1772 brouwden verschillende generaties van de familie Maes daar bier. Het Sint Barbaragilde uit Ravenstein bezit nu nog een schildje, dat toen door de toenmalige brouwer Thomas Maes, in 1651 werd geschonken aan het gilde. Dat gebeurde toen hij koning van het gilde werd. In het schild staat de inscriptie: "Ick creech in dese jaer / en wacht se in het andere weer / doch of het dan niet wesen kond / so drinck ick fraai het buycjen rond".

Maes had makkelijk praten. Het bier waarmee hij de buik rond dronk, kwam immers van zijn eigen brouwerij. Een advocaat naam in 1792 de brouwerij van de familie Maes over. Hij hield het niet langer dan een jaar vol en verkocht Den Ancker aan de gezusters Mullekom. Die brouwden er tot 1813 bier. In dat jaar nam J.H. Niehuis de brouwerij over en begon er een mouterij, een toeleveringsbedrijf voor bierbrouwerijen. De mouterij was gevestigd aan de Nieuwstraat 2 in Ravenstein, het enige pand in het stadje met een trapgevel. Luiken aan de onderkant van het huis gaven toegang tot de bierkelder. Die luiken zijn nog steeds aanwezig.

De derde brouwerij van Ravenstein was te vinden aan de Brouwerijstraat. In 1777 ging de familie Van Claarenbeek hier van start. De familie brouwde er bier tot 1885. De laatste brouwer, Reinier Van Claarenbeek, was vanaf 1854 ook burgemeester van Ravenstein. H. J. Teulings nam in 1892 het bedrijf over. Teulings verkocht de brouwerij in 1907 aan Richard Stael. De brouwerij was in bedrijf tot 1917.

Overzicht voorgevels met trapgevel en rechter zijgevel, voormalig brouwerij
Overzicht voorgevels met trapgevel en rechter zijgevel, voormalig brouwerij | Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Documentnummer 348524

De Gersteaar luidde de naam van de brouwerij die aan de Walstraat gevestigd was. De naam van het bedrijf is nog steeds te zien op het pand Walstraat 46. De brouwer was J. M. van den Oever, een zoon van de plaatselijke leerlooier. Vaders leerlooierij stond naast de brouwerij. Het wapen van de looierij toont een koe en een geit. Dat wapen is nog steeds in de voorgevel te zien. Deze brouwerij kon in 1931 de concurrentie van de grote landelijke brouwerijen niet meer aan en sloot de deuren.
(Bron: Archief Brabantpers 30 juli 1988 / Met dank aan H. Sluijters)

Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant / Monumenten Inventarisatie Project

Ravenstein - Nieuwstraat 2
Op de hoek van de Walhoek
Oorspronkelijk brouwerij (koopacte 1621). Bestaat uit twee panden en twee schuren. Het linker pand met hoge kelderverdieping, woonetage daarboven, hoge trapgevel; het rechter pand sinds 1903 aangekapt.
In het woongedeelte oude kapconstructie, houten muurstijlen, balklagen en geprofileerde sleutelstukken, schouw en trappenhuis nog aanwezig. Er achter stenen schuur met hijsgat; schouw en resten van bedsteden (voor de arbeiders) aan de Walhoek.
De trapgevel gepleisterd, middenpartij vernieuwd metselwerk.
Rijksmonument
Ravenstein - Walstraat 46
Woonhuis met brouwerij, eenlaags met souterain. Zadeldak. Opschrift “Bierbrouwerij De Gerstaar”. Gekleurde baksteendecoratie in boogfriezen. Deur met spitsbogen en vierpassen.
(Bron: CHIN-M.I.P. Ravenstein)