Moergestel (gemeente Oisterwijk)

Brouwerijen in 1794
bron: Breughel - Beschreeve Staat van de Meijerij
Er is thans geen gaande Brouwerije.
Brouwerijen vanaf 1900
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
Geen gegevens bekend
Brouwerijen in
bron: website "Nederlandse Biercultuur"
naamadresstarttype
Reuzenbieren B.V.Burgemeester Maeijerstraat 22, 5066 VL Moergestel2005huurder
en
Brouwhuys ReuZHeizenschedijk 1, 5066 PL Moergestel2018brouwerij
HopvogelMoergestel2020huurder

Weinig brouwers in Moergestel

Volgens een opgave van de Bossche stadsregering aan de Staten-Generaal telde Moergestel in 1639 drie koopbrouwers. Dit zijn brouwers die (ook) aan particulieren en bierhandelaren leverden, maar naar alle waarschijnlijkheid brouwden zij ook voor hun eigen herberg of tapperij. Daarnaast zijn er wellicht ook nog enkele thuisbrouwers geweest die voor eigen gebruik brouwden.

Moergestel telde in 1656 vier voor commerciële doeleinden gebruikte bierketels. Laureijs Jansen Baten bezat de grootste ketel van het dorp, met een inhoud van twaalf ton, dit is ongeveer 1900 liter. Gemiddeld maakte hij brouwsels van zo'n vier of vijf ton (650-800 liter).

Met een ketel van zes ton (circa 970 liter) had Adriaen Daniel Bressarts de kleinste ketel. Hij maakte hiermee brouwsels van twee à drie, maar ten hoogste vier ton.

In de 17e en 18e eeuw wijzigden de drinkgewoonten zich en door de hoge bieraccijnzen kon de arme bevolking zich geen goede pot bier meer veroorloven.

Met zekerheid is te stellen dat Moergestel op het eind van de 18e eeuw géén eigen brouwers meer had. Waarschijnlijk al in begin van deze eeuw stopte de laatste Moergestelse brouwer zijn activiteiten.

In 1694 waren er in het dorp nog vijf brouwerijen, maar ruim twintig jaar later zijn deze hoogstwaarschijnlijk alle verdwenen. In het jaar 1717 neemt Moergestel niet deel aan een actie van een aantal plaatsen uit de streek om bij de Raad van State een belastingtechnische maatregel te versoepelen, waarschijnlijk omdat er geen brouwerijen meer waren. In 1725 betrok herbergier Somers zijn bier van de Oisterwijkse brouwer en herbergier Adriaan van Dal, hetgeen het vermoeden bevestigt dat de Moergestelse brouwerijen toen al verdwenen waren.

Artikel met dank aan Harrie de Leijer van Bierbrouwerij De Roos

Meer lezen over Moergestel

  • Merk toch hoe sterk! [ WorldCat ]
    Moergestel schreef geschiedenis
    Ad van den Oord, Paul van Dun
    1996 - Uitgave Gemeente Moergestel
    ISBN 90 6663 037 X