Noord-Brabantse bierliteratuur

Biernieuws

PINT regio Noord-Brabant is een afdeling van de landelijke vereniging PINT. Zij werd opgericht op 3 september 1988 om aan het lidmaatschap van PINT een extra tintje te geven. Een landelijke vereniging is mooi, maar een echt verenigingsleven kent PINT niet. Men koos destijds de naam PINT regio Midden-Brabant, omdat de meeste leden uit de buurt van Tilburg kwamen. Later meldden zich ook leden uit heel Brabant en werd besloten tot een naamsverandering. De vrienden bijdrage is € 12,00. Vrienden ontvangen 3x per jaar het blad "Biernieuws" met daarin informatie over regioactiviteiten en met nieuws over bier en brouwerijen. Partner-vrienden zijn ook welkom. De regio organiseert maandelijks een stamtafelproeverij en jaarlijks een fietstocht en een nieuwjaarsborrel. Daarnaast is er twee maal per jaar een excursie naar een brouwerij. De stamtafelproeverij, het gezelligste samenzijn dat men zich maar kan voorstellen, wordt maandelijks gehouden op de derde woensdag van de maand. Op deze avonden staat het proeven van diverse bieren en het vastleggen van de smaakwaarneming centraal. Voor actuele informatie, zie de website.

Cover Biernieuws

Biernieuws
Is een uitgave van PINT regio Noord-Brabant, Tilburg
Redactie René Delisse en Hans Majoor. Biernieuws verschijnt 3 x per jaar. Bekijk hier een inkijkexemplaar (juli 2019).

Clubblad De Roerstok

"De Roerstok" is een vereniging van amateur bierbrouwers met Tilburg als thuisbasis, maar met leden uit het hele land (en buitenland). De vereniging is in 1984 opgericht, en heeft tot doel het amateur bierbrouwen te bevorderen. Dit doet de Roerstok o.a. door het organiseren van verschillende activiteiten; zo wordt er 10 keer per jaar een clubblad uitgegeven en een clubavond georganiseerd. Ook organiseert de club elk jaar een clubkampioenschap, en dagen waarop er gezamenlijk gebrouwen wordt. Verder geeft de club om de paar maanden een brouwcursus. Verdere informatie over deze vereniging en over het bierbrouwen kun je vinden op de vele pagina's van de website.

Cover Clubblad De Roerstok

Clubblad De Roerstok
Een uitgave van Amateur Bierbrouwersvereniging De Roerstok, Tilburg
Hoofdredacteur Paul Langenberg. Het blad verschijnt 10 x per jaar, met uitzondering van de maanden juli en augustus. Lidmaatschap is € 40,00 per jaar. Donateurschap € 20,00 per jaar en geeft recht op ontvangst van het clubblad. Het contributiejaar is van 1 januari t/m 31 december.

Het bierbrouwersgeslacht Prinsen

De opkomst en neergang van brouwerij De Kroon in Nuenen

Van 1879 tot 1927 was er in Nuenen een bierbrouwerij gevestigd onder de naam De Kroon. Het nu nog bestaande pand aan het Park is al sinds lange tijd in gebruik als café.
De bierbrouwer was Janus Prinsen, die de roerstok later aan zijn zoon Karel heeft overgegeven. Zij zijn voortgekomen uit een familie waar vanaf 1792 mannen uit vier opeenvolgende generaties Prinsen voor het ambacht van bierbrouwer hebben gekozen. Door hen zijn er brouwerijen gevestigd in Aarle-Rixtel, Mierlo en Nuenen. In het artikel wordt verhaald langs welke generaties Prinsen de Nuenense brouwerij tot stand is gekomen.
Het fullcolour cultuurhistorisch magazine Drijehornickels wordt drie keer per jaar door heemkundekring De Drijehornick uitgegeven. De leden van de heemkundekring krijgen de Drijehornickels gratis in de bus. Voor andere geïnteresseerden is het tijdschrift voor € 4,50 te koop in het Heemhuis van De Drijehornick, Papenvoort 15A te Nuenen.

Het bierbrouwersgeslacht Prinsen - verschenen in Drijehornickels (jaargang 28 - nr. 1 - april)

Het bierbrouwersgeslacht Prinsen
De opkomst en neergang van brouwerij De Kroon in Nuenen
Hans Korpershoek
Verschenen in: Drijehornickels – cultuurhistorisch tijdschrift Nuenen - Gerwen - Nederwetten Eckart (jaargang 28 - nr. 1 - april)
2019 – Heemkundekring De Drijehornick, Nuenen
ISSN 1381-3226
Pagina 21-31

Kroegentocht Dongen

72 cafés en brouwerijen

Met zoveel cafés in de gemeente moet de Dongenaar in het verleden wel een echte kroegtijger zijn geweest. In dit boek worden 72 horecagelegenheden en brouwerijen in Dongen, Dongen-Vaart en Klein-Dongen beschreven die bestaan hebben van 1775 tot heden. Al deze cafés hadden hun eigen verenigingen en clubs en zorgden voor vertier en gezelligheid. Er werd gedanst bij Mussis Sacrum of Wilhelmina. Er werd carnaval gevierd bij Central, De Herberg of De Viersprong. Er werd gedart bij de Blauwe Aap od De Valk. Voor een partijtje biljart kon men bij elk café terecht en voor een kop koffie trok je 's morgens om 10 uur al aan de bel. Tijdens de Dongense kermis ging men op matinee nadat eerst de spaarkast was geleegd. Geen café zonder bier, daarom ook aandacht voor enkele Dongense brouwerijen. Dit boek neemt u mee op kroegentocht door Dongen en laat u zo het verleden herleven en de herinnering bewaren. Proost!

Peter Visser - Kroegentocht Dongen

Kroegentocht Dongen
72 cafés en brouwerijen
Peter Visser (met medewerking van Mari van Os, Dimph van den Oever-van Dongen, Annie Kluwer-van Dongen, Marion Vermeulen-Panis, Jacqueline Schilders, Paulo Melis, Jo Brassé, Ad Hessels)
Vormgeving Prinses op de Erwt (Erna van Eerdewijk)
2018 (juni)
160 pagina's
ISBN 9789082692082
Prijs € 17,50
Meer informatie via deze Facebook-pagina.

Bierbrouwen voor Dummies

In Bierbrouwen voor Dummies leer je de eerste stappen van het bierbrouwen. Eerst lees je hoe je kunt brouwen met een bierkit. Daarna kun je naar het echte werk: brouwen met mout. Je krijgt uitleg over de grondstoffen en de apparatuur waarmee bier wordt gebrouwen en je leest alles wat je moet weten over het brouwproces. Natuurlijk zijn er ook recepten voor je eerste brouwsels met mout. En mocht het even mis zijn gegaan, dan word je met duidelijke instructies weer op de goede weg gezet!

Jacques Bertens - Bierbrouwen voor Dummies

Brabander Jacques Bertens brouwt al 38 jaar zijn eigen bier. De door hem opgezette website Hobbybrouwen.nl is toonaangevend voor de Nederlandstalige hobbybrouwers. In 2013 won hij de Brand Bierbrouwwedstrijd. Zijn stevig blond bier is sindsdien te koop in supermarkten en de horeca.

Bierbrouwen voor Dummies
Jacques Bertens
2018 (september) - BBNC Uitgevers
192 pagina's
ISBN 9789045355542
Prijs € 14,99
Bestellen via Bol.com of Bruna.nl.

'…Daer uijt hanght Den Eijngel...'

Geschiedenis van een brouwerij, herberg en boerderij in Lennisheuvel

Het boek beschrijft eerst hoe Lennisheuvel zich ontwikkeld heeft van hertgang tot kerkdorp. Hierna wordt verteld over Den Engel. Den Engel in Lennisheuvel is in 1494 voor het eerst met name genoemd, maar is volgens sporen en vondsten bij het archeologisch onderzoek waarschijnlijk veel ouder. Den Engel was in het verleden bierbrouwerij, herberg en boerderij. Bierbrouwerij in ieder geval tot 1716, herberg waarschijnlijk tot aan het laatste kwart van de 18e eeuw en boerderij tot circa 1975. Veel generaties van diverse families hebben in Den Engel gewoond en gewerkt. In de loop van de afgelopen eeuwen hebben zij Den Engel ook verbouwd of herbouwd om te voldoen aan de eisen van de tijd en aan de eisen die aan een herberg en boerderij gesteld werden. Het oudste deel van het huidige gebouw dateert uit circa 1582. Dat is gebleken uit het bouwhistorisch en dendrochronologisch onderzoek.

Cover '…Daer uijt hanght Den Eijngel...'

Het gebouw was, toen het in 2012 in handen van een nieuwe eigenaar overging, in slechte staat. Leo Koenraads en Carly Brussé besloten het met behoud van de cultuurhistorische waarden duurzaam te restaureren en weer aansluiting te zoeken bij de vroegere publieke en logiesfunctie. Zij gaven de boerderij ook de naam Den Eijngel naar een passage uit een document uit 1794 '…daer uijt hanght Den Eijngel...". Niet alleen de boerderij werd gerestaureerd, maar ook het bakhuis en de waterput. In de toekomst wordt nog een dwarsdeelschuur gebouwd, zoals die er tot 1975 stond. En er is een boerderijtuin aangelegd. Zo is Lennisheuvels oudste monument klaar om een nieuwe toekomst in te gaan.

'…Daer uijt hanght Den Eijngel...'
Geschiedenis van een brouwerij, herberg en boerderij in Lennisheuvel
George Dirven (tekst), Leo Koenraads, Xavier van Dijk, John van Lierop, Ger van den Oetelaar, José Poort (redactie)
2017 - Uitgave van Pictures Publishers, Woudrichem
Formaat 170x240mm, hardcover, 168 pagina's volledig in kleur
ISBN 9789492576088
Prijs € 22,50

Koken met La Trappe Trappist

Kookboek. Het Beste van twee werelden. Koken met La Trappe Trappist. Paul Pollux, maitre de cuisine van sterrenrestaurant Aubergine in het Noord-Limburgse Steyl, heeft voor Bierbrouwerij de Koningshoeven een keur aan exquise recepten samengesteld met La Trappe Trappist speciaalbieren. In dit boek staan ze op laagdrempelige wijze beschreven.

Koken met La Trappe Trappist

Meer informatie en bestellen via de Koningshoeven kloosterwinkel, prijs € 24,95 (exclusief eventuele verzendkosten).
Een recensie op de website TrappistBier Beleven.

Korvelsch Bier van "De Posthoorn"

Briefhoofd van N.V. Bierbrouwerij en Ijsfabriek "De Posthoorn", Korvel | Collectie Regionaal Archief Tilburg
Briefhoofd van N.V. Bierbrouwerij en Ijsfabriek "De Posthoorn", Korvel
Collectie Regionaal Archief Tilburg

In Tilburg (Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur) verscheen een artikel van Theo Cuijpers over de Tilburgse brouwerij De Posthoorn. Onder de titel Korvelsch Bier van "De Posthoorn" beschrijft de auteur de geschiedenis van deze brouwerij. Al in de zeventiende eeuw waren er een herberg (In de Halff Maen) en brouwhuis op de plaats waar in 1804 De Posthoorn werd gevestigd. De familie Van Roessel bleef ruim een eeuw bij deze onderneming betrokken. Hardnekkig was de concurrentie ook al voor het honderdjarig bestraan. Kort daarna gaat het echter, ook om andere redenen, steeds slechter. Een juridische strijd en een overmane bezegelen later het lot. In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op dit boeiend onderdeel van de Tilburgse economische geschiedenis.

Theo Cuijpers werkte als docent geschiedenis in Oisterwijk en daarna als consulent bij Erfgoed Brabant. Hij is redacteur van InBrabant en bestuurslid van Brabants Heem. Theo is een liefhebber van het heerlijke product bier.

Cover tijdschrift Tilburg | 2017-nummer 1

Het artikel Korvelsch Bier van "De Posthoorn" verscheen in tijdschrift Tilburg ‒ jaargang 35, april 2017, nummer 1. Het tijdschrift is te koop bij de Tilburgse boekhandels Gianotten-Mutsaers en Livius de Zevensprong en bij boekhandel Buitelaar in Goirle, een los nummer kost € 5,50. Abonneren kan ook, de prijs voor een jaarabonnement bedraagt € 16,50, u ontvangt 3 nummers. Meer informatie via de website: historietilburg.nl.

De Brabantse Parel van PINT

Zaterdag 10 januari 2015 waren de regioleden van PINT regio Noord-Brabant uitgenodigd voor een Nieuwjaarsbijeenkomst op de schitterende locatie 'Landgoed Kasteel Geldrop'. Tijdens deze bijeenkomst werd door voorzitter René Delisse het jubileumboek "De Brabantse Parel van PINT" gepresenteerd en uitgereikt.
René in het voorwoord: "Bij de regelmatige contacten met PINT landelijk heb ik weleens gevraagd of er misschien een soort archief is van wat PINT allemaal heeft gedaan en of er misschien ook iets van een archief van de regio's is. Hierbij werd voor mij duidelijk dat er eigenlijk weinig mensen weet hebben van wat PINT Noord-Brabant inhoudt en wat we allemaal gedaan, beleefd en bereikt hebben. Om dit niet verloren laten gaan, leek het mij leuk om een naslagwerk te maken van de ondertussen bijna 25 jaar dat de regio bestond."

De Brabantse Parel van PINT

Het boek "De Brabantse Parel van PINT" telt 100 pagina's, is geïllustreerd met oude en nieuwe foto's en een aanrader voor ieder oud en nieuw lid van deze regionale biervereniging. Complimenten voor auteur René en zijn medewerkers.

Leven in de brouwerij

Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel

Dit familieverhaal over vier generaties Prinsen in en om het Brabantse dorp Aarle-Rixtel leest als een roman. In de kenmerkende, humoristische schrijfstijl van Jan Prinsen maken we kennis met Cornelius Princen, die rond 1800 als brouwer wordt aangesteld op kasteel Croy, waar hij het bezoek van koning Lodewijk Napoleon meemaakt. Zijn leven en dat van zijn gezin raakt verweven met dat van het gezin van kasteelheer Van der Brugghen. Zoon Martinus begint in 1857 in de kom van Aarle-Rixtel, tegenover de kerk, bierbrouwerij en logement De Zwaan. Kleinzoon Cornelius Carolus schopt het tot huisprelaat van de paus en diens jongste broer, Henri Trudo, neemt de brouwerij in Aarle-Rixtel over. De volgende generatie, in de persoon van Johan Prinsen, heeft weinig interesse voor de brouwerij. Na diverse omzwervingen buiten de regio keert deze Johan rond 1930 terug naar Aarle-Rixtel. In de gebouwen van de toenmalige brouwerij wordt dan een puddingpoederfabriek gevestigd. Door het hele verhaal klinkt de verbondenheid van de Prinsens met de Aarlese dorpsgemeenschap: in de politiek en het verenigingsleven. Het boek wordt verlevendigd met brieven, persoonlijke notities, aktes en foto's.

Leven in de brouwerij - Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel

Leven in de brouwerij
Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel
Bijeengesprokkeld en geschreven door Jan Prinsen en Lia Prinsen-Holland
Eerste druk, in een oplage van één exemplaar, 1996. Layout Jan Prinsen
Tweede druk, 2015: redactie en layout Jola G.B. Prinsen, omslag Mandy J.M. Prinsen
Druk Pumbo.nl
2015 (november) - Uitgeverij De Zwaan, Tilburg
ISBN 9789082442809
343 pagina's | paperback
€ 22,95

Bestellen is mogelijk via Boekenbestellen.nl

Eigen Bier Smaakt Beter

"Eigen Bier Smaakt Beter", het verhaal van het Beekse bier, de brouwerijen en haar brouwers

Op 29 juni om 14.00 uur zal het bestuur van Museumbrouwerij De Roos het boek "Eigen Bier Smaakt Beter" presenteren in haar eigen proeflokaal. Het wordt dan aangeboden aan burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek, Paul Spapens, journalist en cultuuractivist, en Annette Gaalmans van de Provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant.

Eigen Bier Smaakt Beter

Het boek is gebaseerd op historisch onderzoek, onder andere door de eigen museale groep. Het beschrijft in een gemakkelijk leesbaar verhaal de geschiedenis van het brouwen en de opkomst en het weer verdwijnen van de vele brouwerijen die in Hilvarenbeek in bedrijf zijn geweest van de 14e tot de 21e eeuw. Rond het centrale plein in het dorp - dat heet nu de Vrijthof, vroeger De Gemeijne Plaetse - zijn er zeker negentien verschillende brouwerijen geweest in de 17e eeuw! Museumbrouwerij De Roos is de enige overgebleven authentieke dorpsbrouwerij van Nederland. Het interieur stamt voor een belangrijk deel uit 1877. Het boek staat vol wetenswaardigheden over brouwers en brouwerijen uit het verleden. Het behandelt ook de huidige situatie: De Roos is een levend museum met eigen microbrouwerij, proeflokaal en bierdocumentatiecentrum. Er wordt weer bier geschonken dat ambachtelijk en volgens oude traditie is bereid in de eigen microbrouwerij. De museumbrouwerij wordt in stand gehouden door ongeveer honderd vrijwilligers.

Het boek "Eigen Bier Smaakt Beter" geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van deze museumbrouwerij. Het werd geschreven in het kader van het 135 jarige jubileum van De Roos in 2012. Erfgoed Brabant heeft met een subsidie deze uitgave financieel mogelijk gemaakt. Het boek heeft een full color kaft, is rijk geïllustreerd in grijswaarden en telt 224 pagina's.

Museumbrouwerij De Roos
Sint Sebastiaanstraat 4
5081 ZG Hilvarenbeek
www.bierbrouwerijderoos.nl

Tijdschrift Kroniek der Brabantse Brouwhistorie

Inhoudsopgave:

  • Boekbespreking Eigen Bier Smaakt Beter, Peter Denissen en Harrie de Leijer
  • Het bier in de Nederlandse historie en folklore, overdruk uit het Nacobrouw jaarboekje (1949)
  • Bier op papier, Harrie de Leijer
  • Oirschot en het bier dat daar werd gebrouwen, Peter Denissen
  • Symposium Kansen voor Streekbieren, Ruud Groenendijk
  • Carpoolen, Jan van de Kerkhof

Nummer 5 van de 'Kroniek der Brabantse Brouwhistorie' is een uitgave van Bierbrouwerij De Roos en is te koop in de museumwinkel voor € 2,95.