Bier, Boeken en Brabant Brabantsbier.eu » RSS feed Bier, Boeken en Brabant Valid RSS feed

Hopteelt in Brabant

Hoopgevende resultaten

Men bericht ons uit Noord-Brabant:
Enige jaren geleden werden in de gemeente Vlijmen proefvelden aangelegd voor den verbouw van hop, het agrarische product ten behoeve van de bierbrouwerijen. Dat in de Langstraat tot het nemen dezer proeven werd overgegaan, vond zijn oorzaak in de omstandigheid, dat in de vorige eeuw op ruime schaal hop in genoemde Brabantsche landstreek werd geteeld. Als gevolg van een toenmaals onvoldoende in het oog gehouden fout bij het oogsten van het gewas, liep de hopteelt echter geleidelijk terug om tenslotte geheel te verdwijnen. Vanaf dat tijdstip was de Nederlandsche brouwerij-industrie voor hare hopvoorziening op het buitenland aangewezen.

Toen de in 1930 begonnen landbouwcrisis in den loop der latere jaren noopte zich op den verbouw van nieuwe landbouwgewassen te gaan toeleggen, herinnerde men zich in de Langstraat de 19e eeuwsche hopteelt. Met steun van eenige instanties, nJ. van de Directie van den Landbouw, de provincie Noord-Brabant en den Noord-Brabantschen Christelijken Boerenbond (N.C.B.) werden te Vlijmen hop-proefvelden aangelegd, waarvan men nu reeds eenige jaren de resultaten heeft kunnen beoordeelen.

Bakhuis (hopeest) bij een pand te Haarsteeg (Vlijmen, momenteel gemeente Heusden)
Bakhuis (hopeest) bij een pand te Haarsteeg (Vlijmen, momenteel gemeente Heusden).
Datering: ±1958, vervaardiger: Ton Feijen. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena.
Deze hopeest is een gemeentelijk monument.

Gebleken is, dat het gewas goed groeit en dat de voormalige technische fouten bij de cultuur niet meer worden gemaakt. Een kardinaal punt is de vraag der practische bruikbaarheid der Nederlandsche hop.

Wij vernemen, dat ook onder dit opzicht optimisme kan worden gekoesterd. Er zijn practische proeven genomen in het bedrijf van D'Oranjeboom te Rotterdam. Verschillende soorten hop zijn bij de brouwerij-proeven benut, met name ook een drietal variëteiten van het Langstraatsche product. Het verkregen bier is door deskundigen gekeurd, o.m. ook door een aantal Vlijmensche hoptelers. De opgedane ervaringen geven aanleiding tot de verwachting, dat op den duur de Langstraatsche hop er zal komen.

De cultuurproefnemingen zullen verder worden voortgezet. Er zijn voldoende redenen aanwezig om te gelooven in een uiteindelijk gunstigen afloop, waarvan het gevolg zal zijn, dat de hopvoorziening van het Nederlandsche bierbrouwerijbedrijf weder van eigen bodem zal kunnen geschieden.

De Tijd, Woensdag 8 Mei 1940 (Ochtendblad)
Lees het artikel via Delpher

Artikel geplaatst op 18 juli 2021 in de rubriek Brabants bier

Nieuw boek: Adelijn Calderón brengt de Belgische microbrouwerijen in beeld

Chemicus Adelijn Calderón uit Vilvoorde is al lange tijd in de ban van het historisch onderzoek. Hij publiceerde onder meer over de industriële geschiedenis van Vilvoorde en de vroegere en hedendaagse brouwerijen in België.

Momenteel is er de afwerking van zijn vierde boek waarbij nu aandacht voor de hard werkende microbrouwers in ons land. Het wordt alvast weer spectaculair gegeven met heel wat openbaringen.

In het eerste deel van het boek worden een 100-tal dynamische microbrouwerijen beschreven die spontaan en zonder directie winstbedoeling hun medewerking verleend hebben. In het tweede deel werden updates van de brouwerijen uit vorige boeken gemaakt. Daarnaast is er ook een speciaal hoofdstuk over de filatelie in de bierwereld en als de kriek op het bier een stevige uitleg hoe met microbrouwer wordt.

"Microbrouwerijen van België - Passie voor bier"

Het boek telt 290 pagina's, volledig in kleur gedrukt op zwaar half glanzend papier. Het is ingebonden en genaaid met een hardcover met een kartondikte van 2,5 mm. De afmetingen van het boek zijn 208 x 270 mm staand. Kapitaalbandjes versieren dit luxe boek.

Tot en met 30 juli 2021 kan je voorintekenen op het boek "Microbrouwerijen van België - Passie voor bier". Stuur een overschrijving van € 30,00 naar bankrekeningnummer BE87 7341 8113 6694 ten name van Adelijn Calderón met vermelding van: "uw naam, adres, telefoon en e-mailadres". Indien U het boek per post in uw bus wilt ontvangen, gelieve dan € 5,00 toe te voegen bij uw betaling. Vanaf 1 augustus 2021 kan het boek besteld worden na overschrijving van € 35,00 (plus € 5,00 verzending) aan Adelijn Calderón op bovenstaande rekeningnummer.

Microbrouwerijen van België
Passie voor bier
Adelijn Calderón
2021
290 pagina's
Prijs € 30,00 (bij voorintekenen), daarna € 35,00 (deze prijzen zijn zonder verzendkosten)

Bovenstaand artikel verscheen eerder in Den Bierbrief (nummer 597) en werd op 16 juli 2021 op deze site geplaatst in de rubriek Boeken. Abonneren op Den Bierbrief kan via het contactformulier van deze site.

Veel Brabants nieuws in zomereditie van PINT Magazine

Deze week lag het vernieuwde PINT Magazine in de brievenbus. Het tijdschrift is groter van formaat en bevat meer pagina's, de verschijningsfrequentie is wel verlaagd van zes naar vier nummers per jaar. Het blad ziet er mooi uit en bevat maar liefst 80 pagina's biernieuws. Wat opvalt is dat in dit nummer veel Brabants biernieuws te lezen is en dat is onder meer te danken aan de Brabantse (hoe kan het anders) PINT Magazine redacteur Gerard Velders. Van Gerard's toetsenbord verscheen onder andere een artikel over De Laatste Brouwers uit Berkel-Enschot. Een huurbrouwerij van de vrienden Nico de Laat en Stefan de Brouwer en gestart in 2020.
Dan volgt een uitgebreid artikel over de Wollukse (Waalwijkse) brouwerij Sint Crispijn. In 2013 gestart als huurbrouwer, sinds januari 2018 doorgegroeid naar een eigen brouwerij en gevestigd in een voormalig graanpakhuis in het centrum van Waalwijk. Momenteel worden er 15 verschillende bieren geproduceerd.
Het volgende Brabantse artikel gaat over de al meer dan zeventig jaar bestaande Oisterwijkse slijterij en drankengroorhandel Ad Poirters. Vier pagina's informatie over dit bedrijf.
Redacteur Jan Nieuwenhuis wilde graag weten hoe de Veghelse supermarktketen Jumbo tot hun bierkeuze komt.
In de rubriek Vers Getapt zijn nog wat korte Brabantse berichten te lezen. Genoeg biernieuws dus in dit fraaie tijdschrift van bierconsumentenvereniging PINT. Redacteur Gerard heeft beloofd dat in het herfstnummer een groot historisch artikel verschijnt over een voormalige brouwerij in onze provincie. Ik ben nu al nieuwsgierig !

Cover PINT Magazine | Gilian van der Schans, van brouwerij Sint Crispijn. Foto: Gerard Velders

PINT Magazine
Kwartaalblad van de vereniging PINT
Lid worden van de vereniging kan hier.

PINT telt een aantal regionale afdelingen, waar Noord-Brabant er één van is.

Artikel geplaatst op 5 juli 2021 in de rubriek Boeken

Kom genieten in Brabant

Waar je ook gaat, het zijn de Brabanders die je bezoek uniek, avontuurlijk en authentiek maken. Daarom is dit keer het woord aan hen. Een verzameling van unieke adresjes en evenveel verhalen, waarmee je zelf je avontuur kunt uitstippelen. Waar moet je zijn in Brabant als je de vogeltjes wil horen fluiten? Als je Van Gogh wil leren kennen, even terug in de tijd wil of best een lekker biertje lust? Trotse gastheren- en vrouwen geven zelf het antwoord op de vraag waarom je juist dáár moet zijn! Ze staan klaar om van jouw bezoek iets bijzonders te maken. Veel leesplezier!

Lees VisitBrabant Magazine

Oude houten kratten in een hal van De Schaapskooi (ansichtkaart collectie Brabantsbier.eu)
Oude houten kratten in een hal van De Schaapskooi (ansichtkaart collectie Brabantsbier.eu)

Artikel geplaatst op 10 juni 2021 in de rubriek Brabant

Boek: Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis

Vakmanschap proef je in elk glas Rodenbach, in elke eikenhouten foeder waarin het bier rijpt, in elk bord bereid met de Vlaams roodbruine of waarbij hij wordt geschonken. Het moederbier rijpt 18 tot 24 maanden lang in foeders waarvan de oudste anderhalve eeuw teruggaan in de tijd, en wordt dan 'versneden' - vermengd - met jong bier volgens de traditie van het huis. De Rodenbach bieren schrijven ruim honderddertig medailles op hun naam en gelden als wereldreferentie in hun streekgebonden bierstijl en dat is echt geen toeval. Maar Rodenbach schrijft ook Grote Geschiedenis. De familie waaraan de brouwerij haar naam dankt speelde namelijk een belangrijke rol bij de geboorte van België. Lees wat Alexander, Pedro, Regina, Edward en Eugène Rodenbach betekenden voor de brouwerij, waarom de Rodenbachs begonnen als stokers, welke rol Alexander, Constantin en Pedro precies speelden in het jonge België, ontdek de vele gezichten van 'wonderknape' Albrecht Rodenbach en struin mee in het Brugge van auteur Georges Rodenbach.

Brouwerij Rodenbach in Roeselare is sinds 2016 onderdeel van Swinkels Family Brewers.

Rudi Ghequire, Eric Verdonck - Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis

Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis
Rudi Ghequire, Eric Verdonck
2021 (juni) - TDM publishing
320 pagina's
ISBN 9789493001558
Prijs € 29,99

Artikel geplaatst op 9 juni 2021 in de rubriek Boeken

Een podcast uit Limburg

Gulpener Podcast 11 (oktober 2020) | In gesprek met oud brouwer Pierre Muijrers

De Gulpener Bierbrouwerij dateert al van 1825. Gelukkig zijn er nog een aantal oud-medewerkers die de meest prachtige verhalen kunnen vertellen over hun tijd in de brouwerij. Een daarvan is Pierre Muijrers, destijds een van de brouwers (werkte van 1955 tot 1995 in de brouwerij). Sinds een aantal maanden heeft het bedrijf een nieuw brouwhuis (het meest duurzame van Europa), daarvoor was er het oude brouwhuis, maar daarvoor stond er een nog ouder brouwhuis waar Pierre heeft gebrouwen. Pierre heeft de meest fantastische verhalen over zijn tijd in het oude-oude brouwhuis. In deze podcast spreekt Jan-Paul Rutten met Pierre. Duik lekker in de jaren '50 en '60 en geniet van dit bijzonder historisch verhaal. Ook geschikt voor Brabanders!

De link met Noord-Brabant is Josephus (Joep) de Kroon (1916-1990), telg uit een bekend Oirschots brouwersgeslacht. Hij was brouwmeester bij de Gulpener Bierbrouwerij.

Volg de Gulpener BierPodcast via Spotify.

Artikel geplaatst op 2 juni 2021 in de rubriek Een tikkeltje over de grens

Leestip !

Tilburger Theo van Etten is zelfstandig tekstschrijver met een specialisatie voor bedrijfs- en jubileumboeken. Tevens is hij eigenaar van Tekstbureau Theo van Etten. Bovendien publiceert hij regelmatig artikelen over de geschiedenis van Tilburg. Op dit moment doet Theo onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse bierbrouwerijen. Het resultaat van dit onderzoek kun je lezen op de website Bedrijfsboek Tilburg. Momenteel (31 mei) zijn er zes artikelen op de site beschikbaar. Het is de bedoeling om in de toekomst een boek uit te brengen over de brouwhistorie van Tilburg, interessant want de gemeente telde in het verleden nogal wat brouwerijen. Het artikel "Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt" verscheen in het voorjaar-nummer van het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg (zie hieronder).

bedrijfsboektilburg.nl/brouwerijhistorie-tilburg

Van Theo van Etten verschenen eerder de boeken "Stenen uit de Rauwbraken" (2011), "Verdwenen Rauwbraken" (2017), "Van Arke Noachs tot Sint Filippus" (2017) en "Het kanaal van mijn grootvader".

Meer over het Tilburgs brouwerijverleden op deze site.

Artikel geplaatst op 31 mei 2021 in de rubriek Brabants bier

Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt

Soms lijken de dingen niet wat ze zijn. Dat geldt ook voor 'het mooiste gebouw van de stad' zoals voormalig stadsdichter Jace van de Ven een inmiddels gesloopt pand langs de Hoevensekanaaldijk ooit noemde. Overal lees je dat dit pand ooit de bierbrouwerij van Anthony de Kroon was geweest. Warm, maar niet juist.

Cover Erfgoed Magazine Tilburg (voorjaar 2021-nummer 1)

Het artikel Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt van auteur Theo van Etten verscheen in het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg (voorjaar 2021-nummer 1). Erfgoed Magazine Tilburg is een uitgave van de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Tilburg

Artikel geplaatst op 16 april 2021 in de rubriek Boeken

Ingezonden stukken.

(Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.)

Aan de Redactie van de Prov. Noordbr. en 's Hertogenb. Courant.
Hoe heb ik het nu ? De bierbrouwerij "de Schaapskooi", behoorende aan het Trappistenklooster te Tilburg, levert goed en vrij duur bier en ziet, daar komt een storm opzetten van verschillende bierbrouwers van Tilburg en omstreken, met uitnoodiging aan de anderen der provincie, om gemeenschappelijk maatregelen te nemen tegen die exploitatie.
Waarom zyn do heeren bierbrouwers gekrenkt ? Welk recht is geschonden ? Omdat die brouwerij goed bier levert en zeer voldoet, daarom moet er geprotesteerd en zoo mogelijk een einde gemaakt worden aan de leveringen der Eerw. Paters ?

Een trappist
Een trappist

Doch laten we de groote vergadering afwachten en dan verder spreken. Alleen zij hier nog aangemerkt, dat het bier van "de Schaapskooi" vrij duur is voor de afnemers, die buiten af wonen; dat men kist en flesschen er bij betaalt, zoo men ze binnen vier weken niet terugzendt, en verder alle onkosten van vracht betaalt. Alles samen genomen komt het dus duur uit voor de liefhebbers. Toch schijnt het hun niet gegund te worden, omdat andere brouwers er schade onder lijden.
Moge dit goede er vast uit voortvloeien, dat in 't algemeen ons bier verbetere en die echte volksdrank door zijne goede hoedanigheden zijn reputatie herwinne; dan hebben de bierbrouwers geen concurrentie te vreezen en de werkman zal zich wat minder tot den jenever getrokken gevoelen.
Geachte Redactie, mijn dank. Tot later. Uw trouwe lezer.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, Donderdag 12 Maart 1891
Lees het artikel via Delpher

Artikel geplaatst op 3 februari 2021 in de rubriek Brabants bier

Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier zit enorm in de lift en is inmiddels gewoon een stoer drankje geworden! Voor brouwers is een alcoholvrij bier brouwen dat voldoet aan de verwachtingen die bierdrinkers hebben van 'lekker' bier het moeilijkste dat er is. En allicht is voor liefhebbers 0.0 ook het moeilijkste bier om te drinken. Zijn er fans van 0.0? Wie op zoek gaat naar het verhaal achter alcoholvrij bier, stuit op grote tegenstellingen en diepe emotie: grondstoffen voor een boeiend verhaal.
Dat verhaal vertelt het boek 0.0 ‒ alcoholvrij bier in de Lage Landen. Als lezer kom je meer te weten over het ontstaan en het brouwen van bier zonder alcohol. Je leest waar brouwers in de praktijk tegenaan lopen als ze beginnen aan het waagstuk van alcoholvrij bier. Daarnaast maakt het boek de liefhebber ook wegwijs in het sterk gegroeide aanbod van alcoholvrij bier. Welke 0.0 is de moeite waard en welke kun je beter links laten liggen? Van een groot aantal alcoholvrije bieren verkrijgbaar in België en Nederland zijn korte proefnotities van een internationaal biersommelier opgenomen.
Kortom: alles wat je als liefhebber wilt weten over de lekkerste alcoholvrije bieren verkrijgbaar in de Lage Landen.

Frits Dunnink - Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier in de Lage Landen
Frits Dunnink
2020 (december) - Edicola Publishing b.v., Postbus 2013, 7420 AA Deventer
224 pagina's
ISBN 9789493201132
Prijs € 18,95

Artikel geplaatst op 25 december 2020 in de rubriek Boeken

Deze berichten zijn ouder →