Enkele artikelen uit Wacho's Bierbrieven

De Troch Oude Geuze - De Troch, Wambeek
Geproefd en beschreven deur Wacho en Melissa

Gezien ze graag regelmatig haar goesting vind in een zuur biertje heeft Melissa Dhooge gekozen voor een streekproduct uit 2007 en dit bier nog steeds op authentieke en artisanale wijze maakt in originele koperen ketels op de statige hoeve in Wambeek, een pareltje van industriële archeologie ...
Deze Oude Geuze (in het verleden Chapeau Cuvée) is een blend van jonge en oude lambiek waarvan de oudste minstens 3 jaar oud is en verder gerijpt op eiken vaten die zeer herkenbaar zijn in de tasting.. Na het bottelen rijpt de geuze nog een jaar op de fles zodat een tweede gisting kan plaatsvinden.
Nu staat De Troch niet meteen bekend als de meest traditionele want het zijn vooral zijn aangezoete, gefilterde en gepasteuriseerde en met fruitsappen gemaakte fruitbieren die bekendheid genieten. De basis is nog wel spontaan gegiste lambiek maar daar stopt de vergelijking.

WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met kleine, fijne witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zeer complex aroma met vooral aandacht voor een milde zuurheid waarin ook de geur van pompelmoes zich aanbiedt. Ook in een mild zuur mondgevoel komt de smaak van pompelmoeszeste frisheid brengen waarin een zachte bitterheid gezelschap krijgt van de aanwezige Brett en eindigt met een zoete, sprankelende afdronk. Zeer geschikt als abieritief maar ook als genietbaar zetelbier.

√ Brouwerij De Troch, Langestraat 20, 1741 Wambeek (Ternat), www.detroch.be, +32 2 582 10 27.

√ Met dank aan Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte.

√ Meer bieren op Wacho's proefkotje.

♦ Artikel op 12 december 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 575 (december 2020).

Brunehaut Blond - Brasserie Brunehaut, Rogny
Geproefd en beschreven deur Wacho en Melissa

Melissa Dhooge koos voor deze aflevering voor een Waals Biobedrijf geleid door Marc-Antoine de Mees. Zijn brouwmeester Damien Delneste gebruikt dan ook een gerstmout gekweekt op eigen boerderij te Gaurain-Ramecroux, alsook brouwwater opgepompt van onder de brouwerij en een uniek opgekweekte giststam. De bloemige biohop komt uit België en Duitsland. Een heerlijke frisse mix gebaseerd op het aangenaam dorstlessen en er ook in geslaagd is.

WACHO'S PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een afgezwakt mix van mout en hoparoma's waarbij het kruidige (peper?) zich laat herkennen in een mondgevoel van moutbitterheid met een verbintenis met de Europese hop inbreng. Een bitter-zoet gevoel die zijn drinkbare functie afsluit een droge, milde bittere afdronk.

brunehaut.com

√ Brasserie de Brunehaut SA, Rue des Panneries 17, 7623 Brunehaut, brunehaut.com, +32 69 34 64 11.

√ Met dank aan Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte.

√ Meer bieren op Wacho's proefkotje.

♦ Artikel op 11 november 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 571 (november 2020).

Waregemse Biervrienden vindt alternatief voor Winters Bierfestival
Stijn Verstraete, voorzitter van de Waregemse Biervrienden, het groepje dat de inrichting van het Winter's Bierfestival van De Waregemse Bierfanaten overnamen moeten net als vele andere activiteiten hun jaarlijks hoogtepunt door het opjagendevirus op hold on zetten.
Om de Waregemnaren en parking bewoners toch te laten kennismaken met de wereld van het bier, pakken de vrienden uit met een Bierbox. Een mooie box met daarin 12 unieke, nieuwe en beperkt verkrijgbare artisanale Belgische bieren met onder meer lekkere dingen gebrouwen, door biermakers uit Kortrijk, Stasegem maar ook brouwerijen uit Ruddervoorde en Torhout zitten in de aanbieding.
De Bierbox is tot 14 november te bestellen via www.wintersbierfestival.be. Op zaterdag 28 november (dag van de traditionele bierhappening) wordt de Bierbox gratis aan huis geleverd in Waregem. Bierliefhebbers buiten deze zone kunnen diezelfde dag de box ophalen in OC De Linde. Op 27 november 2021 moet, als alles goed gaat, het zevende Winters Bierfestival plaatsvinden. Bestellen kan tot en met 14/11/2020, afhaling of thuislevering (binnen groot Waregem) op 19/12/2020.
Nadat je het bestelformulier ingevuld verstuurd hebt, ontvang je een bevestigingsmail met daarin het bierbox-nummer. Jouw bestelling is definitief nadat we jouw overschrijving ontvangen hebben op rekeningnr BE84 8916 1411 1959 met vermelding van je naam en het bierbox-nummer. Wees er snel bij want het aanbod is beperkt!

wintersbierfestival.be

♦ Artikel op 11 november 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 571 (november 2020).

Work in Progress, eert cultuurevement in Roeselaarse biertuin
We hadden het al over gehad maar het initiatief van Belinda Eelbode (Beer to Taste) is intussen de favoriete plaats geworden van vele bierliefhebbers. Wegens corona had Belinda weinig of geen inkomsten dus kwam ze op het idee haar eigen tuin, gelegen Nieuwe Wijkstraat 14, Beveren Roeselare, in te richten en de bezoekers coronavrij ter beschikking te stellen met tientallen artisanale bieren en bijpassend hapje. De tuin is geen café maar een plaats waar men gezellig en educatief kan proeven en genieten.
Belinda en haar echtgenoot hebben onlangs hun woning grondig laten renoveren. "De tuin van die woning paalt aan onze eigen tuin. Nu het huis onbewoond is, bood de tuin wel kansen. In onder meer Duitsland en Tsjechië kennen ze het concept van de 'Biergarten' en dat wil ik hier realiseren, maar dan op een coronaproof manier. In m'n biertuin zal ik maximaal 25 personen toelaten. Met paviljoentjes en parasols creëren we plekken voor vaste bubbels. Naast hun zitplaats wordt ook ruimte voorzien zodat ze met hun eigen bubbel enkele volksspelen zoals petanque kunnen spelen. Daarnaast zullen we werken met vaste wandelpaden en een in- en uitgang," vertelde Belinda. "De biertuin is van donderdag tot en met zondag open van 14 tot 22 uur. De andere dagen open ik op afspraak. Belangrijk is dat ik absoluut geen overlast voor de buren wil veroorzaken. Daardoor is parkeren in de Nieuwe-Wijkstraat niet toegelaten. In de tuin zelf is er wel ruimte om fietsen te stallen."
Wegens zware regenvlagen moest de opening op 20 augustus worden verzet maar nu is ze opnieuw toegankelijk voor wie respect vertoond voor de biercultuur. Voor de eerste uitvoering van 'Work in progress' werd beroep gedaan op de succesvolle kunstenaar en striptekenaar Stef Selschotter die ondermeer de ingang van de biertuin een mooi tintje meegaf. Meer info op de website www.beertotaste.be.

♦ Artikel op 27 augustus 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 561 (augustus 2020).

Biene, het nieuwe wijnbier bij Stanneman
Tis ne keer wat anders, na bier met whisky of andere sterke drank heeft Erwin Vermeulen van de bierfirma Stanneman een volledig nieuwe receptuur gebracht waarin hij zijn blonde Stanneman combineert met Spaanse roséwijn. Hiervoor werkte hij samen met een wijnhandelaar uit Westerlo die de wijn liet overbrengen uit het Iberisch Schiereiland. De blender kreeg de naam 'Biene' en gebrouwen bij het Gentse brouwerijgroep BierSelect. Het oorspronkelijke idee kwam van Tom Huijmans van Gust - Wijnen & meer in Westerlo meegebracht na een bezoek aan een Duitse demonstratie. Stanneman in een vorig leven winnaar van het beroemde Vayamundo bier en zich intussen opgewerkt tot een der heerlijkheden in de Belgische bierwereld.
Bierfirma Stanneman lanceert een volledig nieuw bier dat ze samen met een wijnhandelaar uit Westerlo brouwden. De 'Bienne' is een wijnbier geworden op basis van de Stanneman blond in combinatie met een Spaanse roséwijn. "We zijn er meer dan een jaar mee bezig geweest, maar zijn enorm blij met het resultaat", knipoogt zaakvoerder Erwin Vermeulen. Ondertussen telt de zaak twee extra vennoten en wordt er volop naar de toekomst gekeken. Én volgen er deze zomer elke zaterdag spontane pop-up proeverijen.

♦ Artikel op 11 juli 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 554 (juli 2020).

Vraag naar biobier groeit gestadig
Wie heden te dage over 'biobier' praat komt zeker bij onze Westvlaamse biogod Joris Cambie (De Plukker) terecht. Bij de buren in Oostvlaanderen staat dit gezond biertype sedert 2002 in aanbieding. Brouwerij Slaapmutske (Melle) heeft mee geholpen de kleine biomarkt naar een grotere capaciteit te brengen. Om het keurmerk biologisch te krijgen, moesten alle grondstoffen voorzien zijn van biologisch certificaat. Daarnaast moet ook het productieproces biologisch zijn. "We gebruiken dus geen pasteurisatie, voegen geen bewaarmiddelen, geen kunstmatige oxidatieremmers of schuimversterkers toe. Dit soort toevoegingen gebruiken gangbare brouwerijen meestal om de productie goedkoper of sneller te maken. Wij willen dit niet gebruiken en maken liever iets duurder bier, dat wel aan onze standaarden voldoet." Met het groeien van de biomarkt is toch gebleken dat de keuze op lange termijn rendeert.

♦ Artikel op 9 juni 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 549 (juni 2020).

Izegemse brouwmeester bestrijdt het coronavirus met eigen creatie
Bij het begin van de coronacrisis besloot Jef Pirens van brouwerij d'Oude Maalderij in Izegem een eigen lockdownbier te brouwen. Het resultaat is Antibirus en is ondertussen gebrouwen en gebotteld. Het bier is voortaan in de brouwerij in de Ardooisestraat 130 in Emelgem te bestellen en af te halen.

De naam Antibirus haalde Jef uit 121 inzendingen. Het bier zelf is een licht blond bier van 5% met een licht gefumeerde toets. "Je kan het omschrijven als een mooie drinker met toch veel smaak", vertelt Jef. "Ik brouwde het bier als antwoord op de crisis en om iedereen een hart onder de riem te steken. "Ook voor ons was het niet evident om draaiende te blijven, maar we willen ook niet bij de pakken blijven zetten. Naast het brouwen van bier zijn we met ons restaurant The Mash ook een samenwerking aangegaan met Food, Fire and Fun om elk weekend slow-bbq-gerechten in takeaway te voorzien. Omdat The Mash op vrijdag 1 mei één jaar bestaat, geven we die dag bij elke bestelling één gratis The Mash-bier en één Antibirus mee." Antibirus kost 2 euro per flesje. Voor 6 stuks betaal je 12 euro en voor een bak van 24 flessen betaal je 45 euro.

♦ Artikel op 25 mei 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 547 (mei 2020).

Oostendse Bierjutterij 2020 uitgesteld
"Met een mondmasker en social distancing kan je geen bier proeven"

Coronarichtlijnen, zoals constant desinfecteren en de 'social distancing', kunnen moeilijk bij massa-evenementen worden toegepast en die coronamaatregelen zullen in de zomer allicht gehandhaafd blijven.
Een openbaar bierproeffestival op een gezellig klein pleintje is waarschijnlijk geen massabijeenkomst, maar er komen vele bierliefhebbers en met enkele biervrienden over een geproefd biertje praten zal onvermijdelijk als een samenscholing worden beschouwd.
Zoals je dus waarschijnlijk al vermoedde, delen we jullie volgende spijtige beslissing mee: De 25ste bierjutterij in 2020 wordt verschoven naar volgend jaar (3 juli 2021). We nemen onze verantwoordelijkheid. Dit is een correcte beslissing want de gezondheid primeert.
Met biergenegen groeten, het DOBbestuur en de bierjutterijwerkgroep.

♦ Artikel op 18 april 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 546 (april 2020).

De Poes Blond - De Poes Tielt
De keuze van Mel - Abieritief van de week - Geproefd en beschreven deur den Wacho

Stijn David, bakker en diëtist van hopleiding, met zijn passie voor bierbrouwen liet in 2012 Tielt opnieuw dromen van een eigen brouwerij. Zijn 10 hl ketel maakten meteen indruk in de bierwereld maar wegens succes ging brouwer Stijn het toch verder brouwen bij de huurbrouwerij Deca te Woesten (ook een kwestie van vaste smaak).

Dit blondje ooit gebrouwen als 'meest vrouwelijk pintje maar voor iedereen' met de inbreng van een viertal mouten (gerst, tarwe, haver en maïs) en 2 Belgische hopsoorten (aroma en bitter). Het brouwproces leent er zich toe om een leuke fris smaak te maken die waarschijnlijk voor de meesten toegankelijk is en zowel als gezelschaps- als zetelbier kan worden genoten.

WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig oud-goudkleurig met mooie, romige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoete moutbitterheid doorkruist het plaatselijke citrusachtige gistaroma. Een fris lichtbittere moutbitterheid laat de geslaagde inbreng van de gekozen moutsoorten vermoeden en makt samen een gezellig smaalpallet naar een zacht moutbittere afdronk waar op het einde nog steeds wat alcoholwarmte meehelpt naar een volgende slok.

√ Brouwerij De Poes, Tenhovestraat 1/Lindenlaan 9, Tielt, www.brouwerijdepoes.be, +32 471 33 16 82.
√ Huurbrouwerij Deca, Elverdingestraat 4, Woesten, www.decabrouwerij.be, +32 57 42 20 75.

√ Met dank aan Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte.

√ Meer bieren op Wacho's proefkotje.

♦ Artikel op 5 april 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 544 (april 2020).

Nederlander Christian Meeuws verzamelt bijna 40000 blikjes
In de bierwereld hebben tal we tal van attributen verzamelaars. Ooit maakte ik in BrierBrief reportages over de verzamelwoede bij de lezers met onder meer Monique Carrein (Madame Chouffe) die een vol huis met Dardense grootheden als Chouffe, Inter-Pol, Lupulus en enkele andere bezienswaardigheden ten toon stelde. Het verhaal van het bekende bierglazenmuseum van Jean-Pierre Herincx die zijn garage verbouwde tot een heel groot en bezienswaardig bierglazenmuseum met ong. 10.000 stuks. Dan was er nog mijn biermoatje Bart Van Eeckhoutte die ze op ieder evenement of bierhalle zien tsjoolen met zijn bierflessen waardoor zijn verzameling nu ook enkele duizenden bereikt en in de bieretiks hebben sommigen al ver over de 100.000 stuks (ik zit ongeveer aan een 65.000).
Nu duikt er ergens in het Noord-Brabantse Someren enen Christian Meeuws op met een huis vol blikjes. Zoals bij alle verzamelaars toch nog niet compleet.
In 1988 vond de jonge Christian een bierblikje en wou er een spaarpot van maken. Hij haalde er een paar binnen maar zag toen pas het leuke ervan in en begon overal rond te kijken en de rij aan te vullen. De verzamelmicrobe had toegeslagen.

Nederlander Christian Meeuws verzamelt bijna 40000 blikjes | afb. Omroep Brabant

Intussen is die verzameling uitgegroeid tot een slordige 38.000 blikken bier en frisdranken over de hele wereld. De oudste blikjes in zijn verzameling komen uit eind jaren 50 en hebben nog geen lipje om ze te openen. De blikjes met Amstel en Noors bier moest je openmaken met een speciale opener om er een gaatje in te prikken. Een huis vol blikjes, dozen van zolder tot kelder maar de meeste zijn ondergebracht in de vroegere omgetoverde volière die zich achter het huis bevindt.
Als bestuurslid van de verzamelvereniging 'Blik op Blik' is Christian enkele malen per jaar inrichter van ruilbeurzen en gaat hij ook regelmatig op zoektocht in België, Frankrijk of Duitsland maar ook via online vindt hij zijn gading. Mooie anekdote is dat de verzamelaar zelf geen bier mag. Trouwens het hele gezin lust geen alcohol. 'Blik-op-Blik' is te bereiken op facebook of bij: www.blik-op-blik.nl.

♦ Artikel op 12 februari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 538 (februari 2020).

Nieuwe certificaten met kwaliteitslogo 'Belgische Hop' uitgedeeld te Poperinge
Ter promotie van onze Belgische hopteelt werd in 2011 een logo ontwikkeld en gelanceerd waarbij brouwers die 50% in België geteelde hop gebruiken in hun kwaliteitsbieren extra in de verf werden gezet. In 2017 kwam dan het 'Gouden Logo' waarin ze 100% Belgische hop de vereiste was.
De inrichtende macht vzw H.O.P. heeft intussen 453 logo's uitgereikt. In totaal zijn er 169 bieren met het logo van 100% en 284 met het logo van 50%.
Vrijdag 31 januari 2020 werden tijdens de jaarlijkse vzw H.O.P. Nieuwjaarsreceptie in het Poperingse 'Skindles Guesthouse' gelegen aan Gasthuisstraat 57 te Poperinge opnieuw 31 brouwerijen met dit uitzonderlijk logo vereert. 73 nieuwe bieren kregen het logo van 'Belgische hop', waarvan 48 bieren dragers van 100% Belgische hop en 53 bieren dat van 50%. Gastspreker burgemeester Christof Dejaegher verhaalde meteen dat 2020 een uitzonderlijk hopjaar zal wezen met in maart de hopscheuten centraal bij verschillende evenementen. Dan komen tijdens de fantastische hoppefeesten onder meer de 'Lekkere Westhoek' die menig hommelhart sneller zal doen bonken. Alle bieren zijn te vinden op de bierblog van collega William Roelens.

♦ Artikel op 7 februari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 537 (januari 2020).

De gerestaureerde en geklasseerde hopast te Poperinge krijg officieel bezoeksrecht
De meervoudige hopast horende bij de reeds als monument beschermde hoeve 'Lebbe' (nu herenhoeve 't Neerhof) gelegen aan Krombeekseweg 32) te Poperinge werd onder bevel van Dirk Vangheluwe eindelijk in orde gebracht. Deze geklasseerde en gerestaureerde hopast gaat open voor het grote publiek in juni 2020.
Binnenkort komt deze uitzonderlijke hopast open voor het grote publiek. 't Is te zeggen, de hopast kan bezocht worden. Op 'Monumentendag' hebben we gemerkt dat er heel wat belangstelling bestaat voor de gerestaureerde hopast bij ons op 't Neerhof. En vanaf dinsdag 2 juni is de hopast dan ook voor groepen te bezoeken en dit tot en met vrijdag 3 oktober 2020. Dan gaat ook 't Neerhof in winterslaap.
We zijn open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur, dit alleen voor groepen van minimum 15 personen. Groepen van meer dan 20 personen worden opgesplitst (met een maximum van 30 personen). De inkomprijs is vastgelegd op 7 euro per persoon. Maar dit zonder het hommel, fruit, roersel! - zie het programma Een drink (bier of fruitsap) kan bekomen worden in 't Neerhof, maar men dient deze natuurlijk apart bij te betalen, afhankelijk van zijn keuze. Om praktische redenen kunnen bussen niet op het domein toegelaten worden, maar deze moeten hun mensen aan de Krombeekseweg afzetten.

De gerestaureerde en geklasseerde hopast te Poperinge krijg officieel bezoeksrecht

Een typologisch goed bewaard voorbeeld van een astencomplex waarvan de oudste ast na 1858 en voor 1889 werd opgetrokken. De typologische kenmerken van deze ast, zoals de gemetselde haard genaamd 'zeuge' en de houten eestvloer genaamd 'vlaak', getuigen van een vroegere fase in de ontwikkeling van de hopasten. Het jongere gedeelte dateert van omstreeks 1930 en toont de evolutie van de hopastenbouw door de aanwezigheid van het zgn. 'Wincklersysteem' met twee haarden (ovens), buizenstelsel en ijzeren vlaken. Het gaat hier om een opmerkelijke en unieke meervoudige ast waar men de evolutie van de astenbouw nog kan zien.

♦ Artikel op 29 januari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 536 (januari 2020).

Wacho schreef het boek de Educatieve Bierjagers

Dit boek, een uitdaging tussen de biergenoten Belinda Eelbode (Beer & Taste) en Den Wacho (Bierbrief), is geen traditionele uitgave over het bestaan van (of over vergane) bieren. Alle kasten en kelders zijn al overbevolkt. In dit boek komen enkel personen aan bod die aan de biercultuur bijdragen hetzij via media, lezingen, boeken, archieven...

Ook hier geen tradionele overzicht van mensen die volgens de auteur een belangrijke rol spelen in het bekend maken en het voortbestaan van onze Belgische biercultuur. Maar iedereen gepresenteerd naar eigen mogelijkheden en prestaties met een beetje een inkijk in het verleden van de bierjager zoals het door de persoon zelf werd aangereikt en uit zijn eigen levensarchief. Tussendoor werden de interviews afgewisseld met enkele leuke anekdotes en wist-je-datjes zodat alles lekker en vlot leesbaar blijft - meteen een meerwaarde in je boekenkast!

Veel dank aan mijn rechtervoet Kurt Decoene.

Freddy 'Wacho' Debels - Educatieve Bierjagers

De Bierbrief stelt voor Educatieve Bierjagers
Het verhaal van en over mensen met een passie voor de bierwereld
Freddy 'Wacho' Debels (tekst en inhoud), Ereprof. Dr. Denis De Keukeleire (Ugent) (correctie), Kurt Decoene & Gino Vantieghem (vertalingen), Kurt Decoene (vormgeving), Chris Bauweraerts (coverfoto)
2019 - Eigen beheer Freddy Debels (Wacho), Eigenhaardstraat 49, 8870 Izegem
192 pagina's

Over Den BierBrief

Den Bierbrief is bereikbaar via www.brabantsbier.eu/bierbrief (ook geschikt voor mobiel internet).

Vrijdag 27 maart 2023
Groenselkes van den Wacho + Jan (Houdoe).

← Deze berichten zijn nieuwer
Deze berichten zijn ouder →