Enkele artikelen uit Wacho's Bierbrieven

De keuze van Mel - Abieritief van de week - Geproefd en beschreven deur den Wacho

De Poes Blond - De Poes Tielt

Stijn David, bakker en diëtist van hopleiding, met zijn passie voor bierbrouwen liet in 2012 Tielt opnieuw dromen van een eigen brouwerij. Zijn 10 hl ketel maakten meteen indruk in de bierwereld maar wegens succes ging brouwer Stijn het toch verder brouwen bij de huurbrouwerij Deca te Woesten (ook een kwestie van vaste smaak).

Dit blondje ooit gebrouwen als 'meest vrouwelijk pintje maar voor iedereen' met de inbreng van een viertal mouten (gerst, tarwe, haver en maïs) en 2 Belgische hopsoorten (aroma en bitter). Het brouwproces leent er zich toe om een leuke fris smaak te maken die waarschijnlijk voor de meesten toegankelijk is en zowel als gezelschaps- als zetelbier kan worden genoten.

WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig oud-goudkleurig met mooie, romige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoete moutbitterheid doorkruist het plaatselijke citrusachtige gistaroma. Een fris lichtbittere moutbitterheid laat de geslaagde inbreng van de gekozen moutsoorten vermoeden en makt samen een gezellig smaalpallet naar een zacht moutbittere afdronk waar op het einde nog steeds wat alcoholwarmte meehelpt naar een volgende slok.

√ Brouwerij De Poes, Tenhovestraat 1/Lindenlaan 9, Tielt, www.brouwerijdepoes.be, +32 471 33 16 82.
√ Huurbrouwerij Deca, Elverdingestraat 4, Woesten, www.decabrouwerij.be, +32 57 42 20 75.

√ Met dank aan Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte.

√ Meer bieren op Wacho's proefkotje.

Artikel op 5 april 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 544 (april 2020).

25e Oostendse Bierjutterij wordt een stukje geschiedenis
Wie ooit in de loop der tijden een bezoekje bracht aan de gezellige Oostendse Bierjutterij zal het zich zeker nog altijd herinneren. Een prachtige locatie, goed uitgekozen bieren, voor de maag stond de vicewereldkampioen BBQ Studio Styves ieder jaar klaar met lekkere gerechjes maar voor de hechte vriendschap tussen de inrichtende macht en haar bezoekers. De 25e maal wordt dus een heel speciale editie waarbij uitzonderlijk ook wat muziek zal weerklinken. Wat het bieraanbod betreft hebben we gekozen met de geschiedenis in beeld.

Zoals al vele jaren staan Brouwerij Strubbe (Ichtegem) op de hoogste trede. Daarnaast komt de gemende goesting bij Leroy Breweries uit Boezinge en Watou met onze allen beminde Sandrino Desender. Zijn jarenlange copain Dirk Vandamme mag uitzonderlijk in Westvlaanderen Het Anker (Mechelen) aanbieden. We krijgen ook nog eens Het Slaapmustke Melle in beeld maar nu met bazen Danny De Smet en zijn lieftallig Marleentje. Brouwridder Jef Pirens van D'Oude Maalderij Izegem heeft zijn biergeschiedenis gestart op de site van de Jutterij en natuurlijk mocht de stedelijke brouwerij Koelschip niet ontbreken. Een tussendoortje is De Kustbrouwerij Middelkerke die verleden jaar hun plaats moesten afstaan en nu dit jaar van de partij zijn. Als aandenken aan een stevig bierlijk verleden kozen we nog voor de Dendermondse familie Dilewyns met de Vicarisbieren. Oude getrouwe Brasserie Dupont waarvan we hopen dat Gustje Simons ook aanwezig zal zijn en je zal de volgende herkennen aan de heksenmuts en het verhaal van Brasserie des Legendes.

Zoals de meesten al weten kan het zijn dat dit het allerlaatste Jutterij is want onze steunpilaren Johan De Jonge en zijn Monique geven er de brui aan en als er geen opvolging komt geen Jutterij meer. DOB blijft bestaan hoor!!

De Bierjutterij wordt gehouden op de eerste zaterdag van juli.

Artikel op 3 maart 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 540 (maart 2020).

Nederlander Christian Meeuws verzamelt bijna 40000 blikjes
In de bierwereld hebben tal we tal van attributen verzamelaars. Ooit maakte ik in BrierBrief reportages over de verzamelwoede bij de lezers met onder meer Monique Carrein (Madame Chouffe) die een vol huis met Dardense grootheden als Chouffe, Inter-Pol, Lupulus en enkele andere bezienswaardigheden ten toon stelde. Het verhaal van het bekende bierglazenmuseum van Jean-Pierre Herincx die zijn garage verbouwde tot een heel groot en bezienswaardig bierglazenmuseum met ong. 10.000 stuks. Dan was er nog mijn biermoatje Bart Van Eeckhoutte die ze op ieder evenement of bierhalle zien tsjoolen met zijn bierflessen waardoor zijn verzameling nu ook enkele duizenden bereikt en in de bieretiks hebben sommigen al ver over de 100.000 stuks (ik zit ongeveer aan een 65.000).
Nu duikt er ergens in het Noord-Brabantse Someren enen Christian Meeuws op met een huis vol blikjes. Zoals bij alle verzamelaars toch nog niet compleet.
In 1988 vond de jonge Christian een bierblikje en wou er een spaarpot van maken. Hij haalde er een paar binnen maar zag toen pas het leuke ervan in en begon overal rond te kijken en de rij aan te vullen. De verzamelmicrobe had toegeslagen.

Nederlander Christian Meeuws verzamelt bijna 40000 blikjes | afb. Omroep Brabant

Intussen is die verzameling uitgegroeid tot een slordige 38.000 blikken bier en frisdranken over de hele wereld. De oudste blikjes in zijn verzameling komen uit eind jaren 50 en hebben nog geen lipje om ze te openen. De blikjes met Amstel en Noors bier moest je openmaken met een speciale opener om er een gaatje in te prikken. Een huis vol blikjes, dozen van zolder tot kelder maar de meeste zijn ondergebracht in de vroegere omgetoverde volière die zich achter het huis bevindt.
Als bestuurslid van de verzamelvereniging 'Blik op Blik' is Christian enkele malen per jaar inrichter van ruilbeurzen en gaat hij ook regelmatig op zoektocht in België, Frankrijk of Duitsland maar ook via online vindt hij zijn gading. Mooie anekdote is dat de verzamelaar zelf geen bier mag. Trouwens het hele gezin lust geen alcohol. 'Blik-op-Blik' is te bereiken op facebook of bij: www.blik-op-blik.nl.

Artikel op 12 februari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 538 (februari 2020).

Nieuwe certificaten met kwaliteitslogo 'Belgische Hop' uitgedeeld te Poperinge
Ter promotie van onze Belgische hopteelt werd in 2011 een logo ontwikkeld en gelanceerd waarbij brouwers die 50% in België geteelde hop gebruiken in hun kwaliteitsbieren extra in de verf werden gezet. In 2017 kwam dan het 'Gouden Logo' waarin ze 100% Belgische hop de vereiste was.
De inrichtende macht vzw H.O.P. heeft intussen 453 logo's uitgereikt. In totaal zijn er 169 bieren met het logo van 100% en 284 met het logo van 50%.
Vrijdag 31 januari 2020 werden tijdens de jaarlijkse vzw H.O.P. Nieuwjaarsreceptie in het Poperingse 'Skindles Guesthouse' gelegen aan Gasthuisstraat 57 te Poperinge opnieuw 31 brouwerijen met dit uitzonderlijk logo vereert. 73 nieuwe bieren kregen het logo van 'Belgische hop', waarvan 48 bieren dragers van 100% Belgische hop en 53 bieren dat van 50%. Gastspreker burgemeester Christof Dejaegher verhaalde meteen dat 2020 een uitzonderlijk hopjaar zal wezen met in maart de hopscheuten centraal bij verschillende evenementen. Dan komen tijdens de fantastische hoppefeesten onder meer de 'Lekkere Westhoek' die menig hommelhart sneller zal doen bonken. Alle bieren zijn te vinden op de bierblog van collega William Roelens.

Artikel op 7 februari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 537 (januari 2020).

De gerestaureerde en geklasseerde hopast te Poperinge krijg officieel bezoeksrecht
De meervoudige hopast horende bij de reeds als monument beschermde hoeve 'Lebbe' (nu herenhoeve 't Neerhof) gelegen aan Krombeekseweg 32) te Poperinge werd onder bevel van Dirk Vangheluwe eindelijk in orde gebracht. Deze geklasseerde en gerestaureerde hopast gaat open voor het grote publiek in juni 2020.
Binnenkort komt deze uitzonderlijke hopast open voor het grote publiek. 't Is te zeggen, de hopast kan bezocht worden. Op 'Monumentendag' hebben we gemerkt dat er heel wat belangstelling bestaat voor de gerestaureerde hopast bij ons op 't Neerhof. En vanaf dinsdag 2 juni is de hopast dan ook voor groepen te bezoeken en dit tot en met vrijdag 3 oktober 2020. Dan gaat ook 't Neerhof in winterslaap.
We zijn open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur, dit alleen voor groepen van minimum 15 personen. Groepen van meer dan 20 personen worden opgesplitst (met een maximum van 30 personen). De inkomprijs is vastgelegd op 7 euro per persoon. Maar dit zonder het hommel, fruit, roersel! - zie het programma Een drink (bier of fruitsap) kan bekomen worden in 't Neerhof, maar men dient deze natuurlijk apart bij te betalen, afhankelijk van zijn keuze. Om praktische redenen kunnen bussen niet op het domein toegelaten worden, maar deze moeten hun mensen aan de Krombeekseweg afzetten.

De gerestaureerde en geklasseerde hopast te Poperinge krijg officieel bezoeksrecht

Een typologisch goed bewaard voorbeeld van een astencomplex waarvan de oudste ast na 1858 en voor 1889 werd opgetrokken. De typologische kenmerken van deze ast, zoals de gemetselde haard genaamd 'zeuge' en de houten eestvloer genaamd 'vlaak', getuigen van een vroegere fase in de ontwikkeling van de hopasten. Het jongere gedeelte dateert van omstreeks 1930 en toont de evolutie van de hopastenbouw door de aanwezigheid van het zgn. 'Wincklersysteem' met twee haarden (ovens), buizenstelsel en ijzeren vlaken. Het gaat hier om een opmerkelijke en unieke meervoudige ast waar men de evolutie van de astenbouw nog kan zien.

Artikel op 29 januari 2020 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 536 (januari 2020).

Wacho schreef het boek de Educatieve Bierjagers

Dit boek, een uitdaging tussen de biergenoten Belinda Eelbode (Beer & Taste) en Den Wacho (Bierbrief), is geen traditionele uitgave over het bestaan van (of over vergane) bieren. Alle kasten en kelders zijn al overbevolkt. In dit boek komen enkel personen aan bod die aan de biercultuur bijdragen hetzij via media, lezingen, boeken, archieven...

Ook hier geen tradionele overzicht van mensen die volgens de auteur een belangrijke rol spelen in het bekend maken en het voortbestaan van onze Belgische biercultuur. Maar iedereen gepresenteerd naar eigen mogelijkheden en prestaties met een beetje een inkijk in het verleden van de bierjager zoals het door de persoon zelf werd aangereikt en uit zijn eigen levensarchief. Tussendoor werden de interviews afgewisseld met enkele leuke anekdotes en wist-je-datjes zodat alles lekker en vlot leesbaar blijft - meteen een meerwaarde in je boekenkast!

Veel dank aan mijn rechtervoet Kurt Decoene.

Freddy 'Wacho' Debels - Educatieve Bierjagers

De Bierbrief stelt voor Educatieve Bierjagers
Het verhaal van en over mensen met een passie voor de bierwereld
Freddy 'Wacho' Debels (tekst en inhoud), Ereprof. Dr. Denis De Keukeleire (Ugent) (correctie), Kurt Decoene & Gino Vantieghem (vertalingen), Kurt Decoene (vormgeving), Chris Bauweraerts (coverfoto)
2019 - Eigen beheer Freddy Debels (Wacho), Eigenhaardstraat 49, 8870 Izegem
192 pagina's

Over Den BierBrief

Den Bierbrief is vanaf nu bereikbaar via www.brabantsbier.eu/bierbrief (ook geschikt voor mobiel internet) en via denbierbrief.be.

Zondag 5 april 2020
Groenselkes van den Wacho + Jan.