Enkele artikelen uit Wacho's Bierbrieven

Duvel Moortgat reeds 150 jaar aan het bierbrouwen
In het sympathieke Breendonk, deelgemeente van Puurs Sint-Amand staat een der gezondste brouwerijen die in de sacoche van de familie Moortgat bevindt. Dit beroemde Belgisch bierhuis, momenteel onder de zakelijke leiding van Michel Moortgat, de vierde generatie van bewindvoerders viert dit weekeinde de 150⁰ verjaardag.

Ssst... Hier rijpt den Duvel

Wie op de autosnelweg A12 rijdt ziet op de muren van de fabrieksgebouwen de meest bekende bierleuze staan: "Ssst... hier rijpt den Duvel". Ook de familie Moortgat heeft zijn tijd genomen om te rijpen en om een der meeste succesrijke biermakers ter wereld te worden.

Halverwege de jaren negentig jaren werd in ons land heel veel Duvel gedronken met een nationale omzet van amper 25 miljoen. Heden hebben ze bij Duvel Moortgat de capaciteit uitgebreid naar bijna 500 miljoen omzet. In ongeveer 50 landen werd er verkocht en kocht de familie Moortgat diverse brouwerijen over zoals ondermeer Achouffe, De Koninck, Liefmans. Ook in het buitenland werden interessante brouwerijen overgenomen. Ze zijn wel niet zo groot als de massedonte Heineken of AB InBev maar veel groter en slimmer dan vele craft- en speciaalbieren.

Michel Moortgat, 54 jaar jong en achterkleinzoon van de stichter, is de belangrijkste ontwerper van de weg die Duvel Moortgat de laatste 25 jaar heeft verwezenlijkt. Volgende BierBrief (nummer 600) komt het hele verhaal met de medewerking van mijn biermoatje Chris Bauweraerts die het ware verhaal over 150 jaar Duvel Moortgat heeft ontworpen.

www.duvel.com

♦ Artikel op 29 augustus 2021 op deze site geplaatst. Meer informatie in Den Bierbrief 599 (augustus 2021).

Adelijn Calderón brengt de Belgische microbrouwerijen in beeld
Chemicus Adelijn Calderón uit Vilvoorde is al lange tijd in de ban van het historisch onderzoek. Hij publiceerde onder meer over de industriële geschiedenis van Vilvoorde en de vroegere en hedendaagse brouwerijen in België.

Momenteel is er de afwerking van zijn vierde boek waarbij nu aandacht voor de hard werkende microbrouwers in ons land. Het wordt alvast weer spectaculair gegeven met heel wat openbaringen.

In het eerste deel van het boek worden een 100-tal dynamische microbrouwerijen beschreven die spontaan en zonder directie winstbedoeling hun medewerking verleend hebben. In het tweede deel werden updates van de brouwerijen uit vorige boeken gemaakt. Daarnaast is er ook een speciaal hoofdstuk over de filatelie in de bierwereld en als de kriek op het bier een stevige uitleg hoe met microbrouwer wordt.

"Microbrouwerijen van België - Passie voor bier"

Het boek telt 290 pagina's, volledig in kleur gedrukt op zwaar half glanzend papier. Het is ingebonden en genaaid met een hardcover met een kartondikte van 2,5 mm. De afmetingen van het boek zijn 208 x 270 mm staand. Kapitaalbandjes versieren dit luxe boek.

Tot en met 30 juli 2021 kan je voorintekenen op het boek "Microbrouwerijen van België - Passie voor bier". Stuur een overschrijving van € 30,00 naar bankrekeningnummer BE87 7341 8113 6694 ten name van Adelijn Calderón met vermelding van: "uw naam, adres, telefoon en e-mailadres". Indien U het boek per post in uw bus wilt ontvangen, gelieve dan € 5,00 toe te voegen bij uw betaling. Vanaf 1 augustus 2021 kan het boek besteld worden na overschrijving van € 35,00 (plus € 5,00 verzending) aan Adelijn Calderón op bovenstaande rekeningnummer.

♦ Artikel op 16 juli 2021 op deze site geplaatst. Meer informatie in Den Bierbrief 597 (juli 2021).

Beste lezers van Den BierBrief
Zoals je al wel hebt gelezen is het project naar de BB-Trophy gestart. Deze keer wordt een keuze naar de BB-Vent en BB-Meid van 2020/2021.

Iedereen heeft in zijn omgeving, vrienden of andere kringen wel ergens iemand van wie je denkt: das nu ene die thuishoort in de lijst van belangrijke mensen. Iemand die zich heeft ingezet tijdens de pandemie of iemand die zich vooral in de bierkijker heeft geplaatst. Ontneem hem die kans niet om u respect te tonen en stem hem/haar via wacho@skynet.be. Je mag tot 5 personen per lijst gaan. Daaruit worden na 15 september 2021 de nominaties gekozen waarop de winnaar zal worden verkozen.

Please laat dit niet onaangeroerd voorbijgaan en geef die heer of dame een kans zich te tonen aan de bierwereld. De persoon met 1 punt of die met meer dan 100 punten hebben evenveel respect in de eindafrekening. Dus vlug melden aan wacho@skynet.be. De melder wordt niet bekend gemaakt enkel komt de persoon in de rangschikking terecht die regelmatig zal worden bekend gemaakt.

Pas op: je kan en mag enkel éénmaal met je ingeschreven mailadres meedoen en met vermelding van de bb (te vinden in onderwerp).

Vele groenselkes en dank van u nederige dienaar den Wacho.

♦ Artikel op 21 juni 2021 op deze site geplaatst. Meer informatie in Den Bierbrief 595 (juni 2021).

Naar het Archief der BierBrieven

Hopmuseum Poperinge krijgt nieuwe bestemming
De ingeplante renovatie van hopmuseum is stilaan werkelijkheid geworden. Burgemeester Christof Dejaegher en Klaas Verbeek, schepen van toerisme hebben het Poperingse stadsbestuur achter het plan gekregen om in het wereldberoemde Hopmuseum om te toveren tot 'Centrum van Hop en Bier' een nieuwe stadsbrouwerij in te verwerken. Dit zou worden ingericht in de beneden verdieping van het beschermd monument, waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld, en waar nu het Hopmuseum gevestigd is.

"We hebben de ambitie om onze museumsite om te vormen tot 'Centrum voor Hop en Bier' met het huidig museum, een nieuwe stadsbrouwerij (een brouwerij in de stad, niet van de stad) met bijhorende horecagelegenheid en de verhuizing van de toeristische dienst van de Grote Markt naar het voorgebouw aan de Gasthuisstraat, zodat alle toeristische activiteiten gebundeld worden op één locatie", zegt Poperings burgemeester Christof Dejaegher.

Dirk Van Esbroeck, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Hopmuseum Poperinge (foto Dirk Van Esbroeck - Wikipedia)

Als degustatieruimte voor museumbezoekers en ontmoetingsplaats voor toeristen en inwoners moet de stadsbrouwerij proefondervindelijk en "met beleving van alle zintuigen" het hele brouwproces tonen van Poperingse hop tot Poperings streekbier.

"Wij zoeken dus een investeerder of ondernemer, die bereid is om op deze unieke plek een brouwerij te installeren en streekeigen bieren en gerechten te serveren in de stadsbrouwerij en op de ruime binnenkoer, die kan ingericht worden tot een prachtig terras."

Kandidaten moeten hun offerte indienen tegen 16 juli om 12 uur. Wie een concessieovereenkomst afsluit, engageert zich deels voor de renovatieplannen voor de hopmuseumsite. Deze renovatie is een belangrijk actiepunt in het 'Strategisch beleidsplan toerisme-recreatie 2021-2025' en 'Beleidsplan 2021-2025 van het hopmuseum'. Beide plannen werden recent goedgekeurd. "Daarin staat ook dat de stad op toeristisch vlak volop verder de kaart trekt van hop en bier en het huidige hopmuseum een make-over tot een volwaardig Centrum van Hop en Bier verdient. In die optiek is de integratie van een stadsbrouwerij binnen de muren van de hopmuseumsite één van de belangrijkste acties om deze doelstellingen te realiseren", besluit Dejaegher.

♦ Artikel op 6 juni 2021 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 594 (juni 2021).

Noodkreet van de hoptelers!
Luc Van Langenhove, laatste professionele hopscheutteler van Aalst (Meldert) lanceert oproep: "Bestel gerecht met hopscheuten om de lokale kweker te steunen." Restaurants zijn toe, de take-away vermindert, dus blijft hopboer Luc met zijn 'witte goud' zitten: "Als ik ze niet kan verkopen, blijven ze in de grond zitten;"
Hop is een echt streekproduct. Naast Aalst is Poperinge gekend als echte hopregio. Door de goedkope invoer uit het buitenland stopte in de tweede helft van de vorige eeuw echter de enige hopboer na de andere.
In Aalst zijn er nog drie over: twee gepensioneerde landbouwers, Roger Baert uit Meldert en Alfons Temmerman uit Erembodegem, en een professionele hopboer, Luc Van Langenhove uit Meldert. "Mijn familieteelt al generaties lang hop", vertelt Luc. "Er stond hop zover je kon zien: eerst voor het bier maar die markt stortte in door de import, ik ging verder met de scheutjes." Om de toestellen terug te betalen die nodig zijn, moet je minimum twintig hectare hop zetten. Ik heb nog de installaties van mijn ouders waarvan ik gebruik kan maken.

Hopscheuten

Het meeste gebeurt echter nog steeds met de hand. Dat, en het feit dat het schaars en heerlijk is, maakt het streekproduct zo duur. "Je kan twee uur snijden voor je een kilo hopscheutjes hebt", zegt Luc. "Ik doe daarvoor beroep op seizoenarbeiders die maandag starten."
Een groot deel van drie hectare hopscheuten dreigt nu in de vuilnisbak te belanden. Luc doet daarom een oproep: "Ik hoop dat restaurants nog op de kar springen en een afhaalmenu met hopscheuten samenstellen. En dat de mensen eens een gerecht met hopscheuten bestellen", zegt Luc. "Ook particulieren die geïnteresseerd zijn in de scheutjes, mogen mij zeker contacteren." Dat kan via de website www.hopscheuten.eu. "Ik heb een spaarpotje en ben niet van plan om te stoppen, maar ik hoop dat het volgend jaar weer een stuk beter wordt", besluit de landbouwer.

♦ Artikel op 5 maart 2021 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 585 (maart 2021).

√ Op VTM Koken een recept : Hopscheuten met mousselinesaus

Vrijwilligers gezocht om mee tentoonstelling te organiseren over Ginder Ale
De Merchtemse schepen van Cultuur is op zoek naar een paar medewerkers die hem willen helpen met de organisatie van een gelegenheidstentoonstelling rond de voormalige brouwerij Ginder Ale ook wel eens Brouwerij Martinas genoemd (de Latijnse benaming van de gemeente).
Gesticht in 1871 en in 1888 kwam het in handen van de familie van Ginderachter. Na WO1 werd de brouwerij heropgestart. In 1928 lanceerde zoon Joseph van Ginderachter het hoge gistingsbier Ginder Ale, een bier van het type Spéciale Belge dat volgens kenners nauw aanleunde bij de smaak van het Antwerpse Bolleke of Palm uit Steenhuffel. Brouwer Joseph van Ginderachter (1889-1959) was enige tijd burgemeester van Merchtem en provincieraadslid voor de provincie Brabant.

Voormalige brouwerij Ginder Ale ook wel eens Brouwerij Martinas genoemd

In 1973 werd de firma overgenomen door Brij. Artois Leuven (later InterBrew ‒ AB InBev). In 1991 ging de hele productie van Merchtem naar Leuven waar de Ginder Ale onlangs uit de handel werd genomen. Het monumentale Lagerhouse van de vroegere brouwerij wordt gerevitaliseerd naar een multifunctioneel woonproject. Op de hoek van de Langensteenweg en Kattestraat zal binnenkort immers een pleintje genoemd worden naar mevrouw Jeanne Van Ginderachter.
Om deze reden kwam het idee van schepen van cultuur David De Valck een tentoonstelling over de voormalige brouwerij te organiseren waarbij hij een vijftal vrijwilligers zoekt om mee te helpen.

♦ Artikel op 12 februari 2021 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 583 (februari 2021).

'Moes' Herteleer is niet meer
Op woensdag 27 januari 2021 kwam het verschrikkelijk bericht van het overlijden in het woonzorgcentrum De Hovenier in Rumbeke van de 103-jarige 'Moesje' Herteleer, de kranige moeder van brouwer Kris en drijvende kracht van Brouwerij De Dolle Brouwers uit Esen.
Mevrouw Germana 'Gert' Passchyn zag het levenslicht op 12 september 1917. Ze stond tot aan haar huwelijk met Andre Herteleer als onderwijzeres in het zesde leerjaar van de Grauwe zusters Roeselare. Gezien het dien tijde de getrouwde vrouwen niet mochten werken stopte het bij haar huwelijk in 1943. Na het overlijden van haar man Andre is ze terug in het onderwijs gegaan. Zo heeft ze ongeveer 30 jaar voor de klas gestaan.
Mevrouw Herteleer heeft met harde en verstandige hand 4 kinderen (Ward, Kris, Jo en dochter Lieve) zeer goed opgevoed.
Het meeste waarvoor ze bekend is geworden is de mogelijkheid om hun droom van bierbrouwen te kunnen waarmaken. Daarom kocht ze in Esen de oude brouwerij Costenoble waar zoon Kris intussen alleen de leiding heeft genomen. 'Moesje' was er sensatie bij de bierliefhebbers. Legendarisch waren haar rondleidingen waarbij ze iedereen wrank en vrij haar mening verkondigde. Na den toer genoot ze iedere dag van haar 'Arabier' die voor haar het lang leven betekende.
Ik denk dat we 'oes moesje' nog heeel, heeel lang zullen in gedachten houden. Langs deze weg veel sterkte om het verlies te verwerken.

'Moesje' Herteleer op 103-jarige leeftijd overleden

♦ Artikel op 5 februari 2021 op deze site geplaatst. Eerder verschenen in Den Bierbrief 582 (februari 2021).

Over Den BierBrief

Den Bierbrief is bereikbaar via www.brabantsbier.eu/bierbrief (ook geschikt voor mobiel internet).

Donderdag 16 september 2021
Groenselkes van den Wacho + Jan.

Deze berichten zijn ouder →